måndag 27 september 2010

The future is now!

Vad vore en höst utan lite nyheter?

Här ser vi det nya betet som lämnat prototyp-stadiet. Denna modell kommer få namnet GY.tail. Detta då den är en hybrid mellan G.tail och Y.tail. Det bästa av två världar så att säga. Då båda dessa modeller har fångat bra med fisk så ville jag ta ut svängarna ytterligare. Detta bete svänger inte lika mycket som Y.tail men har lite mer rörelsemönster än G.tail. Tror att detta bete kommer fiska riktigt bra nu under hösten. Betet väger strax under 100 gram och mäter 15 cm utan tail. Detta bete kommer jag personligen ge mycket tid i höst, då jag tror detta kommer ge mig en gädda över tio kg innan 2011.

Sen kommer jag väcka liv i ett nygammalt projekt, detta i form av min tre-delade modell snaky fast med en tail. Det var de betet som frälste mitt fiske under lördagens tävling.

Sen om man ser lite längre in i framtiden. Så har jag stora planer som är nära att verkställas. I dagsläget har jag börjat begära in offerter på båt. Dels som familjebåt men givetvis mitt fiske. Jag satsar någonstans på en båt mellan 5.20 - 6 meter. Motor runt 100HK. Har hittat två alternativ som i dagsläget ligger både hjärta och plånbok nära tillhands.
Där har jag fått en snilleblixt utan dess like ;) Att använda båten i guidesyfte. Fast inte det traditionella guideningen. Utan mer en utbildning/guidning i hur man fiskar med birkanbeten. Skulle gärna se att ni som besöker sidan kommer med lite feedback på denna idé. Just nu befinner jag mig i en "brainstorming" med min gode vän Pär Hyss om i vilken form detta ska bedrivas. Men samtidigt är jag mycket nyfiken på att höra om era åsikter.


Out for now!

söndag 26 september 2010

Rapport från tävlingen

Så... Vi börjar med det roliga först. Tidig uppstigning som ni förstod på föregående inlägg. Hann ge frugan en stor lycka till med resan puss. Sen vart det destination Bålsta. Resan gick bra upp. Fick några samtal från medtävlande som ville checka av läget, kan säga att jag uppskattar verkligen det killar. Håller jag mig lite mer alert på vägen. Väl på plats hade redan Jens och Niklas fått i båten. Dagen till ära åkte vi i Niklas Finnmaster 600 (en riktigt trevlig båt).
Så för min del var det bara att hoppa i fiske kläderna och packa över sakerna från bilen till båten. Vi hade mött upp så vi skulle ha gott om tid på oss. Så vi var redo, redan en timme före tävling. Så det fanns gott om tid för samtal med övriga. Många trevliga människor som man bytte mer än ett ord med. Några kunder kom förbi och klämde lite på nyheter som fanns i min hink. Vill även passa på att ge ett stort tack till alla som respekterade att jag var där som fiskare och ej betestillverkare. Utan visade hänsyna att komma efteråt för att prata och köpa beten.

Starten gick utan några problem, tror det var strax under 40 båtar som deltog i denna tillställning. Vinden var på morgonen och förmiddagen sydsydväst om jag ej minns helt fel, c:a 4 sekund. Alltså ganska trevliga förhållande. Niklas och Jens hade varit ute på tävlingsområdet någon dag innan och testat lite områden de tyckte så trevliga ut. Så dit begav det sig. Ganska tidigt, redan den första timmen hade Jens på en riktigt fin gädda. Denna var uppe och visade sig i flera välvningar. Tyvärr ville inte fisken samma som oss, utan spottade betet och drog till botten. Den hade valt att tugga en G.tail i slajmgädda, tyvärr hade den tagit betet ovanifrån i huvudet och således ej fastnat på en krok. Hade denna gäddan landats hade Jens med största sanorlikhet vunnit längsta fisk. Då längsta mättes till blygsamma 105 cm.

Därefter följdes det tre fiskelösa timmar. Ett hugg på en Curly Sue hade Jens. Sen vände vinden om till nordan och piskade på uppåt 8-10 sekund. Vi sökte då lävikar där vinden legat på i flera dagar innan den nu så tragiskt vände. Jens fick ganska tidigt kontakt. Men bara via hugg, jag och Niklas kastade direkt där gäddan hade huggit och detta resulterade i dagens första landade. Den valde att tugga på en 3-delad snacky med tail som jag fiskade med. Denna hade jag på mest för att testa. Denna fisk var dock något för kort och fick snabbt gå tillbaka i vattnet utan fotografi. Då valde jag att byta krok på det ovan nämda betet samt byta till mitt 7.6" fig rig spö. Denna kombination verkade vara en succé. För kort efter första fisken, fick jag på lite större som hade svalt! hela min snaky som utan tail mäter nästan 20cm!!!!! Endast tafsen hängde ut ur munnen. Jag och Niklas fick med lätthet och snabbt ut betet ur gäddan, denna mättes till 86 cm. Denna fick sedan en avskedskyss och sen gå tillbaka i djupet. Glädjen i Jens och Niklas ögon över fisken gick ej att ta fel på. Nu var vi på G. Valde att förflytta oss till en annan vik vi tyckte så het ut. Mycket riktigt där var fiskarna helt klart sugna. Jag fick en ganska tidigt. Sen följdes det av en fiskelös halvtimme. Hör Niklas till slut med ett glädjerop, då har han smugit med att han fått fisk. Jag och Jensa står med ryggen mot honom i fram då han fick så vi såg ej mothugg! När denna väl gått i vattnet lägger alla tre ut sina saker samtidigt. Då händer det bästa på hela dagen. Jens vrålar FISK! Två sekunder efter de är det de facto på mitt spö också. En kort och snabb dubbeldrill äger rum. Tyvärr var ingen av dessa fiskar godkända.

Sen var det dags att åka tillbaka då klockan närmade sig slutet för tävlingen.

Kort sammanfattning; sex fiskar landade i båten, några missade och en godkänd. Vi var trots allt ganska nöjda med fisket.

Betet som gav mig fiska ska göra sitt yttersta för att ta fisk nästa helg i Värtan CUP då Jensa valde att ta med de. Kommer även passa på att nytillverka ett helt gäng, så tveka inte! Kom med beställningar på detta bete. Ett swimbait, som verkligen gjorde sitt denna tävling. Synd bara jag inte satte på det tidigare, utan att det tog c:a halva tävlingen innan jag valde detta.

Placeringsmässigt har jag ingen större koll på. Vi hamnade ej på pallen iaf.

Vill tacka Jens och Niklas för en helt fantastisk dag på sjön. Efter att min farfar gick bort har jag inte haft sug att fiska, men tack vare er underbara grabbar så suger det nu rejält i fisktarmen. Ni är ta mig fan guld värda ska ni veta!


Nu till det mindre roliga. Det började med när skulle ta upp båten. Eftersom man är uppväxt på vischan brevid en bondgård, föll det sig ganska naturligt att man hjälpte grannarna redan i tidigt ålder med de flesta bestyr. Alltså har jag backa traktor med släp mer än en gång och kan stoltsera med att jag är faktiskt riktigt duktig på att backa båttrailer. Eftersom det lätt blir mkt stress när många ska ta upp båtarna samtidigt valde Jens att skicka över ansvaret på mig, då jag har mer erfarenhet. Inget mig emot. Men det är nu jag börjar bli riktigt besviken på arrangörerna! En båt som är sex meter har oftast eller alltid en ganska lång trailer. Vilket gör att man behöver lite svängradie när man ska backa ner på en ramp.
Detta fattar tydligen inte folket som är på plats utan visar total respektlöshet när man vill svänga runt bilen. Där står verkligen idioterna och vägrar flyttar på sig. Vad värre är, att en som arrangerar tävlingen(antar jag, då det står fiskenyheter på ryggen) inte har vett att flytta på sig. Vet inte hur nära jag gick med bilen, men jag tror det prasslade lite i hans byxor iaf innan han vände sig om jag gestikulerade något i stil med, kan du flytta på dig idiot! Tog lite tid innan herren i fråga flyttade på sig. Men till slut så.....
Då kommer jeppe 1 och jeppe 2 och har bestämt sig för att gå bakom trailern när jag backar. Vaken som jag är uppfattar jag givetvis detta, men de ser inte ut att ha vidare brådis. Så jag väljer att backa lite snabbare, då jävlar blev de fart på dem. Mitt ord på detta? Totalt jävla respektlöshet. Tror även den flesta hörde när jag steg ur bilen och sa: Oväntat att alla är så jävla respektlösa i Fjollträsk.

När man skulle rapportera in fisk, skulle detta ske på ett ganska omständigt sätt. Man ska ringa in och anmäla varje fisk. Kan förstå detta till viss del...
Man fick när man anmälde sig ett papper som man skulle fylla i längd, tidpunkt och fångstman. Där kan man önska att papret man får inte är handskrivet och olamminerat. När vi skulle rapportera in vår fisk hade man två nummer att välja på. Det ena numret svarade det ej på!? Vad jag förstod hade det varit svårt överlag att få kontakt med personen bakom detta numret när det gällde att rapportera in. Hurvida det stämmer? Det låter jag vara osagt...


Nu kommer till ytterligare en punkt som gör jag ALDRIG mer kommer delta i denna tävling. Det kostade alltså hela 300:- att delta i denna tävling.
Citerat från fiskenyheter.se: Avgift: 300 kr per person, inkl lunch, utsläppsrätt.

Det där de kallar lunch vette fan om jag håller med om. Ska man pröjsa 300:- då förväntar man sig inte en trött baguette fylld med ost, skinka och leverpastej till det en frukt och en Willys läsk.
Måste varit jävligt mycket pengar som gick till utsläppsrättigheterna?
För det är väl inte så att man försöker göra sig en hacka på en fisketävling?

Prisbordet? pinsamt är rätta ordet...

Nej jag tackar härmed framtida deltagande i fiskenyheters tävlingar.

Jag väljer att stödja
King of Mälaren. Där kostar en plats 100:- /skalle. Prisbordet får de flesta andra och framför allt större tävlingar att framstå som snåla. Samt att de arrangörerna trots mindre resurser vet hur man anordnar en bra tävling och framför allt ser till att alla visar respekt för varandra!

lördag 25 september 2010

Snart dags...

Jaha! Då satt man såhär lagom i natten med en kopp kaffe och försöker ruska sig till liv.
Somnade vid 20:00 och gick upp 02:30.

Bilen packad för avfärd. Tänkte dock vänta på att frugan kommer hem från jobbet. Hon kommer runt 03:00. Därefter lämnar jag tryggheten i Lidköping temporärt för en visit i Residensstaden och fiske på Mälaren.


Kommer med rapport imorgon om resultat.

lördag 18 september 2010

Höst, underbara j***a höst!

Nu börjar tempen går ner på morgonen, nästan så det är frost när man stiger upp vid fem varje morgon för att åka till jobbet! Jo ni hörde rätt, uppe och väcker tuppfan tillsammans med en kopp kaffe.
Har börjat ett vanligt "7-4" jobb sex mil från där jag bor. Så det blir tidiga morgonar till sena kvällar då jag brukar måla lite fiskedrag kvällstid. Men nog om mina I-landsproblem nu. Åter till hösten, den ljuvliga helt jävla fantastiska årstid! Nu har mitt begär efter att känna tunga gung i spöt vaknat till liv och som jag är sugen!
Mitt senaste tillskott i matrialsamlingen består av ett Ryskt jerkspö! Fick detta av en god vän som ville ge mig en fin present. Blev ganska förvånad över att Ryssar kan göra jerkspön. Hade inga direkta förhoppningar när jag testade detta spö. Men oj så imponerad jag blev.

Spöt är delat, delningen sitter ganska smidigt. Man sticker helt enkelt ner spöt ovanför handtaget, därav tappar man knappt och ens någon känsla vid jerkning. Spöt passar alldeles utmärkt till beten under 100 gram. Skulle jag sätta en exakt vikt så mellan 40-80 gram. Spöt har en helt underbar balans och väger knappt inget. Det bästa av allt är att spöts handtag är i foam, med enbart en prydnadsring i kork. Väl jobbat Ivan!

Detta spö kommer att finnas tillgängligt för få som är intresserade. Min vän som har fått tag på detta spö kommer ta hem några till. Dessa spön är ganska svåra att få tag på. Men för de få lyckligt lottade kommer detta spö ej att kosta skjortan. Det kommer få ett maxpris på endast 700:-. Söker man ett spö för de lättare jerken så är man dum om man inte väljer detta spö...


Givetvis har ett och annat bete passerad min produktion det sista. Detta är ett axplock av några få. Jag har satsat på mycket fluo och glitter (ovanligt va ;) denna höst. De flesta beten ska vara försedda med en fet tail. För att verkligen locka stela madamer ^^


Kan även avslöja att under hösten finns ett gäng med beten i min hink som eventuellt kommer att finnas er tillhanda till våren. Nya idéer som jag bara är tvungen att testa och se om de fungerar. Återkommer närmare med rapport om gång och dylikt.

Närmast i tiden för mig fiskemässigt ligger en tävling i Mälaren. Denna går av stapeln redan nästan helg (25 september) och anordnas av
fiskenyheter.se. Där kommer jag tillsammans med Niklas (Farbror Blå) och Jensa (mr bigcatch) Ekhamn-himself att röjja så mycket vi bara orkar. De flesta som sett mig i en båt och alla hyss jag har för mig, vet vad som väntar ;)
Jensa har stått ut med mig tidigare, men för Niklas är det premiär, kan ju hoppas på att Niklas inte tröttnar och använder mig som drivankare då det är hans båt vi kommer fiska från.

Kommer finnas på plats förhoppningsvis i god tid. Så för de som vill "surra" (08-påfund) lite så är ni välkomna. Leta efter en tjockis med en stor (och eventuellt rosa) mohikan.

Peace out! Och se för fan till att plocka stora gäddor nu i höst!!!!!


söndag 12 september 2010

Tillskott i färgkartan.

Nya färgen, har för tillfället inget namn.
Flou orange/röd bas, ljusbruna fjällrandiga streck. Svart rygg och avslutat med massa hot rod sparkle (fint guldglitter man sprutar på med airbrushen).

Denna färgsättning tror jag starkt på nu under hösten.
Finns några beten redo i denna kulör för leverans.

fredag 10 september 2010

hösten...

För de som är sugna på höstbeten är det läge att lägga beställningar nu.
Mitt nya jobb innebär en del pendling, så jag är borta många timmar /dag.

Så det kan ta lite tid innan betena är klara.


maila till johan[a]birkan.se

lördag 4 september 2010

beten till salu...

Dessa har jag liggandes hemma! Dessa var beställda av en herre som dessvärre ej verkar intresserad av dem.
Så nu lägger jag ut dessa här i hopp om att någon vill ha dem.







Bunny - Fluo Orange med röd rygg, sparkleeffekt - SÅLD
Fat Cheeky - Gojjan - SÅLD
Slinky - Glittergäddan - SÅLD

Y.tail - Brallen - SÅLD
G.tail - Slajmgäddan - SÅLD

Venom - Nån specialfärg



Kom med bud... Fler = bättre pris.