torsdag 29 april 2010

Tävling!

Då var det dags för en tävling här på bloggen.
Tanken är den att jag kommer låta er designa färgsättning på ett bete.

Många sitter säkert på idéer till egna färgsättningar. Så nu är det läge att damma av era pennor och skissa/måla ner och maila till mig.

Min fru kommer välja tre av bidragen som kommit in. Dessa tre kommer läggas upp för omröstning på sidan där NI röstar fram en vinnare.

Vinnaren kommer att få ett bete från birkanlures med sin färgsättning.
Skissa gärna din färgsättning utifrån formen på det betet du helst vill vinna.


maila era bidrag till
johan@birkan.se

Senast fredagen den sjunde maj ska bidragen vara mig tillhanda. Därefter kommer ni fru att välja ut de tre som går vidare till en omröstning. Omröstningen kommer vara i tre dagar.

Bidragen kommer upp på bloggen så fort jag fått de i mailboxen.

Lycka till!











Färg: Silverglitter.
Belly färg: Rödglitter
Extra: 3st Rödglitter stripes i samma stil som ålands draget har.
Tail: Rödglitter
Öga: Rött reflekterande.

OBS!! Mina skills suger på paint, men hoppas ni förstår tanken och att prickarna ska föreställla det glittriga=).











Detta bidrag kommer från Stefan Åhlander.





Tänkte mig nemo orange med svarta glitter prickar.

Grå glittriga ögon och en rosa glittrig tail.
Grön buk och rosa/lila bak som inte glittrar.
Jag e som Stefan en riktig klippa på paint och tror nog att det syns ;)
klart och tydligt hur jag menar ;) (ironi).
Det vita ska symbolisera glitter.

Detta bidrag kommer från Fredrik Wenderlöf.




Den röda sjärten tänkte jag mej att det skulle vara rött glitter.
Buken ålands grön, silver på magen
blå överdel av magen och en svart rygg
ögat är rött 3d öga som reflekterar ljuset

Detta bidrag kommer från Hugo Lisjö.





Tjena Johan,
Klart du måste ha en borre när du redan har mört, gädda, bralle, båge lake och makrill :o)

Ha det gott
Oskar

Detta bidrag kommer från Oskar Knudsen.







Hej igen,
En firetiger variant är ju alltid fesligt :o)

Ha det gott
Oskar

Även detta bidrag kommer Oskar Knudsen.






Mitt bidrag är en Tricky i färgen som jag kallar "Mälar-gojjan".
Jag tog dom färger som som gett bra resultat och gav dom plats på samma bete helt enkelt.
Det gula huvudet ska vara i din banan-gula färg, ryggen i samma röda som sidan på vanliga gojjan fast med guldglitter (som jag inte får till i paint) och en slimegrön mage.
Färgerna borde ge starka kontraster i vattnet och glittret ger det lite flash.
Huvudet är i en ljusare trigger-färg pga jag tror gäddan missar betet mer sällan när den hugger från sidan om triggern är frampå vid jerkfiske.

/ Toni

Detta bidrag kommer från Toni Dorff.




Ritade en Aggresiv Jerkwobbler.
Lite prickar och mönster på den så blir den nog umeås farligaste. Jag tror på den här. haha

/Anton

Detta bidrag kommer från Anton Sundström.






Tjena, här kommer mitt förslag till en ny superduperlake.

Brunt glitter på sidorna, gulorange glitter på magen, svart glitter på ryggen, airbrushade stripes på sidan. Tailen i brunglitter. Och sen måla ett argt öga med mycket attityd på den för att skrämma bort alla smågäddor så man slipper nöta på betet i onödan.
Bete Y-tail juniora.


Detta bidrag kommer från Robert Fjällborg






Droppy Tail.
Lysande gul & Orange. Bruna taggar med silvernät. Ev utansilver nät men då med lite glitter.


Detta bidrag kommer från Lasse Berglund.






Här kommer min Emo Nemo!!

Färgsättning:
Svarta mönster liknande Nemo på vit pearl som bas,
Lila ögon.
Röd/rosa buk.
(Även en svart eller röd tail skulle passa fin fint!)

Detta bidrag kommer från Johnny Henning.





Hej!
Här kommer mitt bidrag, det ska vara en Zizzy. Skulle vara coolt om man kunde skippa färgen och bara klarlacka där den är träfärgad och sen köra på det röda, svarta och blåa.

Detta bidrag kommer från Linus Fröhlich.





Tjena Johan
Här kommer mitt Snaky bidrag!
Röd, guld och silver ska de olika delarna bestå av.

Detta bidrag kommer från Erik Abäck.








Har gjort ett bidrag till din tävling. Ser lite sådär ut, är inte lika bra på pennan som du :)

Detta bidrag kommer från Daniel Persson.

onsdag 28 april 2010

Dags att berätta vad för utrustning jag fiskar med.

Jag har som mål att fiska med så få spön och rullar som möjligt. Jag vill helst att ett spö ska passa till allt fiske. Tyvärr är det inte någon möjlighet, då man vid olika fisken söker olika egenskaper hos sitt spö.



Tänkte ta upp mina spön och kringutrustning till gäddfisket.



Till jerkfisket har jag valt att satsa på ett spö. Jag har hunnit testa många spön och rullar. Spöt som i detta fall är ett RST LF Shadow 6'9" The Ripper, har varit med i över en säsong nu. Detta spöt kastar och fiskar jag alla beten som jag själv tillverkar. Tycker att spöt har en enorm bra ryggrad, inte megastyvt men absolut inte för mjukt heller. Lite mjukare topp som ger betet det ligga extra i vattnet när man trycker till med toppen. Spöt har foam istället för den sedvanliga korken, detta är prima för min del. Då mina händer har en viss förmåga att inte uppskatta korkhandtag. Spöt är även utrustat med behagligt långt bakhandtag. Detta är perfekt då handleden får ganska mycket stryk vid fiske, då är det bara lägga fast spöänden i armhålan och fortsätta jerka med hela armen istället.
Rullen som nu använder är en Shimano Curado 301 E. Denna är ny för säsongen. Är väldigt nöjd med denna. Kommer införskaffa ytterligare en sådan eller en ABU REVO TORO 51 HS till mitt reservspö.
Linan som jag använder när jag fiskar varierar. Men just för tillfället fiskar jag med antingen TUFLINE 0.41 eller Strikwire 0.36. Använder gul lina året om. Tycker den är bra när det gäller att se slackhugg. Målar även linan svart närmast tafsen, för att dölja den första metern från tafsen.


Tafs som jag brukar använda är wire. Minst 45 cm, helst 60 cm. Använder BFT's 60 cm tafs, samt tafsar som jag köper från USA. I dagsläget testar jag lite handgjorda svenska wiretafsar, samt även flourcarbon tafsar.
Byter ALLTID ut beteslåset till ett staylock. Då jag har haft tråkiga erfarenheter att crosslock öppnar sig under kastet.
Detta har hänt mig vid flertalet tillfällen. Staylock är lätt och har en god hållbarhet.







Till fiske med spinnare, spinnflugor och wobblers använder jag för säsongen en helt nya konfiguration på rulle och spö. Spöt är ett Lemax 9' upp till 80 gram. Detta spöt är helt fantastiskt att kasta med. Lagom ryggrad, som jobbar bra vid drill av större gädda. Rullen som sitter på denna är en trimmad ABU 5601 C4. Trimmet består av lättat linspridar hjul, keramiska kullager, lättad spole samt 6:3,1 utväxling. Linan jag valt att köra på är strikewire 0.18 i röd kulör. Den röda har jag hört ska vara svårt för fisken att se. Jag köpte den mest för att jag tycker röd är en söt färg.




I min väska på varje fiskepass finns givetvis en reservrulle med. I detta fall är det en ABU TGC. Denna har fått ganska mycket saker utbytta för att passa mitt fiske. Dels har den fått andra bussningar, linspridarhjul, spole etc. Denna är byggd för ett hårt gäddfiske. Dock upplever jag den lite hög när jag fiskar jerk. Därför har jag valt att satsa på lågprofilrullar.




Den ständiga frågan; KROK!
På marknaden finns en hel uppsjö med krok. Jag har själv valt att rikta in mig på tre märken som jag trivs med. Eagle Claw, Owner och VMC. Owner är bra för beten där krokfästena sitter nära varandra. Detta då den är ganska kortskaftad, gillar även att en är bredkäftad. Några nackdelar finns dock gällande denna krok. Dels är priset tokhögt, sen tappar den skärpan och är svår att slipa upp, då den är laserslipad.
Eagle Claw är en bra krok, lätt att slipa. Krokar riktigt bra. Kostar halva priset mot owner. En krok jag väljer när jag inte vill att mina beten ska sjunka så mkt.
VMC i detta fallet föredrar jag permasteel behandlade krok. Detta är min absoluta favorit. Ligger nånstans prismässigt mellan EC och Owner. Lätt att skärpa samt krokar alltid fisken riktigt bra.

måndag 26 april 2010

Sammanfattning av helgen som gått...

Så lite kort om helgen som gått. Det var på lördagen tävling i Mälaren, King of Mälaren. Hade ingen större lust att åka upp till residenstaden. Då jag haft en småjobbig period. Allmänt deppig över att ej hitta jobb o s v. Tanken var efter många om och men att sticka upp på lördagen för att lämna av lite sponsring, och sålda beten till tävlingen.
Nu blev det dock så att en olycka ändrade på detta. En kund hade på torsdagen lagt i sin båt. Fyllt den med all utrustning. På fredag hade båten sjunkt i hamnen. Av vilken anledning är i skrivande stund oklart. I vilket fall som helst ville kunden gärna ha lite nya beten. Så att tävlingen på lördagen kunde genomföras. Efter lite ringande och planerande blev det iaf avfärd i ilfart mot Stockholm.





Väl i Stockholm möttes jag upp av Lasse. Där hade en sängplats med kort varsel ordnats åt mig







Tanken var från början att fiska fredagen med Bobbo. Det kändes lite drygt att ha ställt in den turen tidigare i veckan. Så efter lite knepande och knåpande blev det iaf någon timmes fiske.
För den som ej vet vem Bobbo är. Mannen i fråga skriver på fiskenyheter.se
Sen är han även GALNINGEN bakom en viss artikel där han häver myten att Bomber (Wiggler) HerkyJerk skulle vara skottsäker. Han tog helt sonika med ett sådant bete till skjutbanan och gick lös med hagelbrakaren. Resultat? Den var inte skottsäker som utlovades ;)
Just nu befinner sig samme man i blåsväder igen, då han valt att hårdtesta Zalt's nya handskar. Mer om detta finns att läsa på
fiskenyheter.





Lördag morgon klocka 9 gick starten. 50 båtar slogs om att komma ut så fort som möjligt till sina platser.





En gädda under dagen fick syna insidan på Team Silverguiderna. En liten rackare på 81 cm. Över det stora hela fick jag reda på att det varit ett ganska trögt fiske. Vinnarna hade hittat rätt och gav övriga en uppvisning i hur gäddfiske ska bedrivas.









Längsta gäddan för dagen mättes till 109 cm. Vikt på den har jag ingen koll på. Blv lite besviken när jag inte fick ett tröstpris för min fina fångst! Såg något som stack upp ur vattnet. Jag trodde först att det kanske var en stubbe med mossa på. Dock kändes detta för stunden ganska tvivelaktigt då isen strax gått. Efter påtryckningar blev det att lägga ett kast och kroka upp vad det nu var som befann sig i vattnet.
Väl framme vid båten kunde vi efter en stund konstatera att det med största sanorlikhet var en älg som traskat genom för svag is. Den saknade huvud och ben. Där har jag en teori. Att den legat under/i isen och när isen gått, har huvud och ben lämnat övriga kroppen. Kan tillägga att den luktade faktiskt inget, antar den fortfarande var stelfrusen. Dock gjorde sig kräkreflexen påmind, varvid jag hängde ut över relingen ;)




Desto roligare var det att få telefon idag. Då ringde Tero till mig och berättade att han och Jarmo haft bra fiske i deras hemmavatten. Tero här med sin 9.5 kg gädda som valde en G.tail i Tero's egna
silverfärg.






Jarmo här med sin gädda på 12.6 kg som valde en G.tail i Slajmgädda.









Medan de fiskade passade de båda herrarna på att tänka över statistiken över vad G.tail gett dem i gäddor. I Tero's fall har den stått för den största delen av hans gäddor över 10 kg. Den har även gett honom två personbästa detta år. Jarmo har även han haft mycket gott fiske på detta bete.

Jag kan ju bara hoppas att de fortsätter att fiska med mina beten. Då jag blir lika glad varje gång det ringer i telefonen och historier om hur stora gäddor mina beten förtäljs.

torsdag 22 april 2010

Intervju med Juha Kaihoranta - Gäddfiskare och hängiven draghäst i Svenska Gäddklubben.

Hej Juha! Lite kort, vem är du och vad gör du?

- Mitt namn är Juha Kaihoranta, 38 år av lekande gäddor hittils har jag hunnit med,
fyller år i gäddans lekmånad april :) Jag har en underbar dotter på 12 år som också gillar gäddfiske, hennes pb är på 5,6 kg.
Jag är för närvarande arbetslös, men förhoppningsvis så finner jag något arbeta inom kort, letar för fulla muggar. Jobbat i restaurang, lager, försäjlare, och nu senaste hos elitserielaget Södertälje SK,
lågkonjukturen gjorde hösten 09 att jag dessvärre drabbades.
Jag är för närvarande singel vilket gör att jag kanske kan ha något pass mer i månaden, fiskar allt från 1-4 ggr i veckan.
Jag har fiskat efter gädda sedan 5 års ålder och det är den finns som jag har störst passion för, men något pass efter gös kan vara kul ibland. Jag har fått 6 gäddor över 10 kg med vikter mellan 10.0-10,9 kg, kan någon förklara denna gåta som utgör att jag ej lyckats landa en +11 kg ;) hmm det kommer förhoppningsvis, men visst känns det lite udda till den stora dagen kommmer, min dröm är att den kommer iår.



Denna artikel är tänkt att handla dels om ditt fiske samt jobbet du gör för SGK.
Förklara vad du har för uppdrag i Svenska Gäddklubben.


-Jag har fått äran att vara styrelelseledamot i Svenska gäddklubben.
Jag är även sponsoransvarig och tävlingsansvarig. Det är planering med tävlingar vi har,
kontakt med sponsorer och försöka få de att stödja klubben och finnas med oss,
ordna ett bra prisbord till våra tävlingar som har blivit allt populärare på senare år.
Jag fösöker göra min del av att försöka få fler duktiga gäddfsiakre
att bli medlemmar i SGK.



Med tanke på att allt jobb du gör för SGK är ideellt.
Vad triggar dig att dra så stora last som du gör?


- Jag upplever mitt jobb för SGK som mycket intressant och givande.
Min förhoppning är att vara delaktig i ett sakta men säkert växande SGK,
att vi i framtiden ska kunna påverka det Svenska gäddfisket
på ett sätt som gynnar oss sportfiskare som älskar gäddor, och ju fler medlemmar vi har,
ju mer vi syns i media desto större kommer exponeringen av SGK förhoppningsvis bli. Jag upplever just detta, att få vara en av våra alla medlemmar som vill gäddfisket väl,
både i nuet och i framtiden, det ger mig mycket positiv energi att jobba målvedvetet för gäddklubbens framtid och visioner.



Om man ser tidsmässigt, hur mycket av din fritid lägger du på att samordna saker för SGK?


- Jag ser tiden med arbetet som spännande och givande för mig som sportfiskare och person.
Givetvis så tar det lite tid att få fram de resultet som jag strävar efter av det ansvar som jag har i klubben.
Den tiden som jag lägger ner är värd all möda eftersom resultatet blir att det
förstärker och gynnar klubben i mitt hjärta.



Nu kanske denna fråga ligger lite utanför ditt område.

Men vad är den egentliga planen för SGK, kommer ni marknadsföra er lite
agressivare utanför Stockholms gränser inom rimlig framtid?
- Ja, Svenska gäddklubben är på väg att sakta men säkert breddas ut över landet,
vi vill synas över hela Sverige, från söder till norr.

Vi vill sprida budskapen om catch and release vidare.
Jag tror och hoppas på ett ökat medlemsantal de kommande åren,
dels genom att vi informerar om vårt syfte, samt att vi breddar ut vårt tävlingsverksamhet i landet.
Vi kommer att finnas med under sportfiskemässan i Sundsvall den 7-9 maj, där hoppas vi att det finns intresse, sedan har vi i år KM i Östergötland. Det sker saker i små steg, sakta men säkert.



Om jag får komma med en önskan, vore det att SGK kan växa och sprida viktigt budskap
om Catch & Release. Hur kan vi fiskare hjälpa till?


- Vi alla medlemmar i SGK kan tillsammans påverka det Svenska gäddfisket för en positivare framtid.
Vi kan ge information till andra personer om klubbens filosofi, genom att berätta om catch and relaeae, informera om medlemskap som inkluderar våra tävlingar, klubbtidning.
Ge tips om vår hemsida är också bra. Tyvärr så förekommer ibland hantering av gädda på fel sätt,
både från båtfiske, land samt från isen, är man där kan och upplever något som man känner,
nej så här kan det ju bara inte få gå till, om man vill så kan man med ödmjukhet gå till de som fiskar och informera och berätta om Svenska gäddklubben, här tror jag att det är viktigt att man pratar lugnt och ger ett bra intryck av att, hej, jag är från SGK och skulle gärna vilja hjälpa till att informera, tipsa, berätta om klubben, om catch and release och hur viktigt det är, ge tips om redskap för hantering av gäddan på ett skonsamt sätt, från tång till karpsäck.



Nu tänkte jag ta litefiske med dig.
De flesta gäddnördar har ju knappast missat att TEAM SGK vann Värtan cup hösten 2009.
Berätta lite om känslan att stå överst på pallen bland den svenska gäddeliten.


- Jag upplevde denna tävling som en av de bästa händelser i mitt gäddliv.
Bara starten med 185 båtar och 540 deltagare är speciell,
det är en magisk känsla med en så stor uppslutning, det är lite av en
folkfest man upplever,Värtan Cup är ju en av de största gäddfisketävlinger i världen.
Vi får en mycket bra start där jag lyckas landa en gädda på 5,9 kg efter dryga kvarten, minimimåttet är ju 75 cm och
det gäller att landa de gäller man har chans till, tolala vikten räknas in som totalresultat sedan.
Vi fiskar vidare och jag lyckas landa 2 st godkända till, så inom 90 minuters fiske har vi 3 godkända.
Sedan nöter vi på i timmar utan resultat, vi kämpar och sliter,
vi har full koll på resultaten hemifrån eftersom tävlingen går online, vi ligger 2:a timme efter timme,
men känslan är positiv och vi ger oss aldrig, vi känner bara 20 minuter innan det är dags att pröva ett sista ställe. Det är en helt obeskrivlig känsla när mycket duktiga William frälser teamet, med bara 4 minuter kvar så drar vi en sista godkänd gädda, helt otroligt! Gäddan vägdes in bara någon ynka minut för sluttid och vi vinner Värtan Cup 2009, vilken glädje vilken lycka. Vi står där överst på pallen och njuter av vår gemensamma framgång, en gedigen laginsats där vi alla 3, jag, Göran och William tillsammans utgör detta resultat, vi fick 4 godkända och vi är alla delaktiga i var och en av de, vi la tillsammans upp en taktisk triumf som visade sig löpa linan ut.


Ditt favoritval av bete?

- Jag skulle vilja lyfta fram Alien eel, hemmagjorda tailar av bla Birkan och Svartzonker,
Salmo Fatso, Buster jerk, Ran draget som är ett giftigt skeddrag och är outstanding ibland, Westins jätte 23 cm mm.




Beskriv gärna de olika sätten du fiskar på. Är det spinn, jerk, mete etc.



- Jag kör med jerk, spinn, mete, trolling ibland, ismete, vertikal







Om du skulle ge ett tips på ett effektivt sätt att fiska gädda, vad skulle du rekommendera.
Förklara gärna hur du tänker så att en nybörjare förstår.

- Jag skulle vilja tipsa om att våga och vinna metoden, det är att man i varje kast tror på fisk,
är fokuserad, att man känner en stark strävan efter att lyckas med at fånga en gädda.
Som en tanke spontant är det att när man kastar exempelvis vid ankring,
att kasta på olika ställen och verkligen söka av ordentligt då breddar ju ut både dina kast och du söker av ett större område, tar du exempelvis ett kast och fiskar av, ta nästa kast ca 2 meter från det osv, då söker du av rejält och fångstchansen öker avsevärt.
Är man nybörjare så skulle jag vilja tipsa om 3 hotta beten som är god variation.
Buster jerken som kan både jerkas och knyckas hem endast med vevan, pröva gärna båda varianterna. kan användas från 0,5-3 med framgång, något mer om man blyar med ex päronsänker 4-7 gram en ca 10 ovan tafsen i linan. För grundfiske 0,5-1 m välj shallowmodellen.

Ran draget som jag tycker är bland de bästa skeddragen, veva in gärna med korta spinnstopp, detta bete leverarar!

Som ett sista bete skulle jag tipsa om alien eel 20 cm 56 g, perfekt för 2,5-4 meters fiske, fångstgivande gummibete som är
en av mina absoluta favoriter. Veva in beten testa gärna med kort vevstopp.


Vad har du för taktiker när du fiskar. Fiskar du vass, djupbranter, grynnor?
Beskriv gärna utifrån olika årstider.

- Efter islossning så kör jag hela långa säsongen allround, jag testar och undersöker möjligheter i allt från grunda vikar,
djupa vassryggar, branter, grynnor. Jag har ingen direkt regel för mina årstider utan tror på mångt och mycket på allsidigt testande,
året om pröva de ställen som man tror på. Gäddan kan förvåna en beroende på väder, vind, årstid.
Ismetet bedrivs med samma tanke, från grunt till större djup.




Nu vill jag tacka dig Juha för att du ställde upp och delade med dig av dels ditt jobb i SGK samt ditt gäddfiske. Som tack för att du ställer upp, får du ett valfritt bete ur birkans sortiment.

artiklar...

Om man ska se till undersökningen var det fiskerapporter som var det mest eftertraktade. Det kommer upp sådana så fort jag doppat betena i vattnet, var så säkra. Ser gärna att ni som fiskar med mina saker också skickar in bilder och lite text. Någon form av belöningen får ni givetvis för detta.

Har ni någon artikel ni vill ha publicerad på bloggen?
Kontakta mig direkt, denna bloggen är gjord av fiskare/betesbyggare för fiskare/betesbyggare.


På gång: Guide hur man bygger ett torkhjul, hur man gör tailbeten. Två intervjuer, varav en bör komma eventuellt redan idag.

Ni når mig på mejl: johan@birkan.se


Tight lines och håll hårt i spöna!


//Johan

måndag 19 april 2010

Första dokumenterade fisken på droppy.tail


Fick idag in första bilden på en gädda tagen på en guldglitter droppy.tail
Det var Stefan Åhlander som stod för bedriften.
- Ingen stor gädda, men roligt såhär in på leken att se birkan's beten levererar.

//Stefan

Recension av kläder - Pinewood Ancona

Tänkte ta en recension på kläderna jag använder när jag fiskar.

Var för ett tag sedan på jakt efter nya fiskekläder. Tyvärr har dessa en tendens att kosta väldigt mycket. Då jag för tillfället söker jobb är pengar något man ej har i överflöd.

Av en tillfällighet hittade jag en länk via internet. Det var en banner där
Go-Nature gjorde reklam för sitt st: Pinewood Ancona.

1199:- utlovade reklambannern. Då jag hade hört att Pinewood har bra funktionskläder bestämde jag mig för att besöka Go-Nature's hemsida. De hade ett gediget utbud av kläder.
Fördelen med att handla av Go-Nature är att ordrar över 900:- genererar gratis frakt.

Sagt och gjort! Klicka i rätt storlek och gick vidare till "kassan" Där visade det sig att jag även fick välja storlek på strumpor. De skickade nämligen med en COOLMAX strumpa. Ännu trevligare! Här får man verkligen valuta för pengarna!

C.a en timma efter jag la beställningen ringer min telefon. Det är Per från Go-Nature som ringer. Han berättar att jackan i färgen jag beställt ej fanns hemma för dagen. Jag fick erbjudande om att vänta någon vecka eller välja en annan färg. Eftersom jag var så sugen på att få hem kläderna valde jag en annan färg.

Underbart bemötande av Per samt snabb service.
Redan dagen efter jag hade lagt min order får jag ett sms i telefonen, som säger att mina kläder finns att hämta på närmaste DHL-station.

Blev allt utom missnöjd när jag öppnade mitt paket. Slängde genast på mig kläderna. Första känslan var att de känns väldigt gedigna, redigt material!
Tog på mig mina gore-tex kängorna jag har när jag fiskar och tog ut vovvan på en promenix i skogen. Lite lätt utvärdering i vardagligt syfte så att säga.

Det jag kunde konstatera var att kläder sitter väldigt skönt. Jag har valt storlek XL, då jag lagt ut några kilon det senaste året. Sen föredrar jag något rymmligare kläder då jag anpassar med kläder under för att motverka kylan.
Kläderna prasslar inte och känns under inga omständigheter som de är jobbiga eller ivägen.

Om man ser till kläderna och de är tillverkade så anser jag de perfekta till fiske. Byxorna är förstärka i gren och rumpparti. Där har man ju en tendens att bli blöt, mellan förflyttningarna i båten då man sitter på rumpan.
Alla fickor på jackan har limmade sömmar. Perfekt att gömma telefonen i under ett fiskepass, så den slipper bli genomblöt.
Byxorna är utrustade med hängslor och har även en högre rygg för att förhindra att kylan går in i ryggen. Jackan har även den en längre rygg. Detta är något jag saknat på mina gamla fiskekläder. P g a min känsliga rygg passar Pinewood Ancona helt perfekt.

Kläderna har varit med mig på tre pass. Ett i skönt väder med temperatur upp emot 14 grader. Ett i rejält blåsväder, uppemot 14 s/m. Samt ett regning pass.
Kläderna har inte svikit mig under något av dessa pass!

När jag fiskar i mina gamla fiskekläder, även dessa s k skalkläder så behöver jag använda mer kläder under för att hålla kylan borta.
Jag börjar alltid med ett vanligt underställ som transporterar bort svett och håller kroppen i bra temp. Därefter brukar jag ha ett microfleeceställ avslutningvis använder jag en fleecetröja på överkroppen under mina fiskekläder.

Med detta nya tycker jag att värmen stannar kvar betydligt bättre, så jag har skippat att ha på mig microfleecestället.

Pinewood Ancona har många bra finesser, alla dessa finns att beskåda i en film som ligger på Go Nature's hemsida.


Då jag inte har provat allt för många kläder. Då det finns ett ganska stort utbud på marknaden alla i varierande priser. Men utifrån de jag testat så måste jag säga att detta Pinewood Ancona är det klart bästa.

Nu ska jag fiska med det hela säsongen och komma med ytterligare recension. För att se hur stället håller under otalt med fiskepass.

söndag 18 april 2010

Intervju med Tero Paakki - storfiskaren från Göta Älv!

Tero är först ut i min serie med artiklar. Jag såg honom som ett självklart val i folk att intervjua. Han har under vinteråret tagit storgädda på storgädda. Nu ska jag låta honom svara på lite frågor.




Hej Tero! Lite kortfattat, vem är du och vad pysslar du med?

Jag är en 41 årig brandman gift med Sofia och har tre barn, även engagerad som tränare för äldsta grabben i fotboll.




En fiskedag för dig, hur ser den ut? Givetvis varierar de,
men beskriv gärna de olika scenariona.


Jag försöker att ha så mycket koll på älven som det bara är möjligt, då jag bor så att jag ser älven från huset. Ser jag att det blivit en förändring i vattenflödet så kan jag ta med mig mina fiskesaker och sticka ner och fiska ca 15min (det kan bli upp till 5 st sådana pass pr dag).
En heldag för mig börjar ca kl 8-9 och slutar ?
På Heldagspasset brukar jag börja med lite vanlig hederlig bonnatrolling på sträckor jag vet håller fisk,
skulle jag få en fisk så sticker jag oftast upp till ställen jag kan jerka på.
Tycker att det är roligare att få testa sina teorier som man gått och grubblat på
samtidigt som det är betydligt roligare att få en fin gädda på jerkbait.



Om man ser till utrustningen du använder.
Då tänker jag på spö, rulle, lina krok o s v.
Betena tar vi längre fram i intervjun.
Beskriv gärna din utrustning, motivera varför du använder sakerna som du gör.


Spöt jag använder är ett Strike pro contact, tycker att det har funkat helt suveränt för min del och passar mitt fiskesätt på ett bra sätt, sen att du kan kasta både jiggar,stora bullar, och att det är riktigt skönt att drilla både stor och liten fisk med gör ju inte saken sämre.
Med andra ord så är detta spöt riktigt prisvärt och skönt.

Rullen som sitter på spöt är en ambassdeur(ge fan i våra vatten rulle) tycker också att rullen har funkat kanon hittills. Strikewire 0,36 har jag testat nu i ca 4mån och måste säga att jag är helnöjd med linan, suger inte mycket vatten och är superstark 5+.

Som tafs har jag kört med fluorcarbon 0,80.
Fluorcarbonen använder jag mestadels under vintertid när jag vill ha ett tokhäng på mina beten samt att den är i stort sett osynlig under vattnet.
Kör med en tafslängd på ca 50-70cm beroende på hur klart det är i vattnet.
Kroken som jag använder på nästan alla mina beten för tillfället heter Eagleclaw och där kör jag med allt från storlek 2,0-3,0. Tycker att denna krok är både prisvärd och bibehåller sin skärpa bra. Man kan behöva byta ut kroken efter att drillat något stort, kroken har en lite tendens till att böja sig men tycker ändå att den funkar riktigt bra.

Jag tycker att jag har hittat ett prisvärt och bra alternativ som fungerar superbra till mitt fiske.
Tycker att det är bättre att lägga lite mer pengar på att köpa beten som jag vet fiskar bra för i slutänden så är det ju ändå betena som gäddan hugger på.



Finns det något väder som egentligen hindrar dig från att fiska?
Har ju fått rapporter om storgädda från dig även när isflaken flyter tätt.


Kläder efter väder heter det ju,det kan sporra mig fruktansvärt när man är ute i värsta vädret och regnet bara öser ner. Det är då fan i mig flyger fram och jag måste jobba mer fokuserat för att få fisk,skulle man då råka få någon gädda känns det lite som man vunnit över vädrets makter.



Kan du säga att du har en inbyggd gäddbarometer?
Att du känner när det finns chans till att dra den stora gäddan?


Ja någonting finns det i kroppen i allafall.
Som nu senast när du var med så sa jag att vi kommer att plocka någonting stort, lite svårt att förklara det som sker i kroppen men allt som oftast så brukar mina instinkter stämma.
Kan berätta en liten story om detta fenomen, jag visste att en fiskekompis var ute i mina vatten och fiskade och det hade varit lite trögt för han, rätt som det var när jag satt ute på altanen och kikade ut över älven så kom gäddkänslan på mig, smsade han och skrev att det kommer att hända grejer
vilken minut som helst.
Fick tillbaka ett sms efter ca 10min 8,6kg tog precis efter att du smsade.



Beskriv känslan när du landade din 13.1 kg. Vad för tankar gick genom huvudet.

När jag först såg gäddan på håll tänkte jag, gött minst 10kg.
Men vid landningen så såg jag att den var riktigt stor, måtte den väga över 13,5kg blev lite besviken när den bara vägde 13,1. Men sen vid fotograferingen så var jag riktigt nöjd, men mest glad blev jag väl när jag såg hur glad själva betesbyggaren var.


Nu vet jag att du kör catch & release på alla dina gäddor.
Beskriv den känslan när du ser fisken gå tillbaka i djupet.


Det är en grym känsla när man tagit en stor gädda och håller den i stjärten och bara väntar på att den ska börja glida iväg, helst om det är klart vatten så att du kan följa gäddan länge.



När du kommit hem efter ett bra fiske, på kvällen eller kanske rent av några dagar efter.
Hur är ditt sinnelag då? Längtar du efter nästa tur? Hinner du njuta av känslorna för varje storgädda du får upp?


Det är lite blandade känslor som infinner sig i kroppen, oftast så vet du att du inte kommer att fiska på några dagar och det grämer mig enormt. Man vill ju bara åka ut och ta en ännu större.
Men sen efter nån dag så brukar man vara rätt nöjd men samtidigt finns den där gnagande känslan att det finns något större där ute som väntar på mig.



Om man tar en titta i din fiskelåda, vad hittar man där?

Hade man tittat i lådan förra året så hade man hittat allt möjligt.
Men nu så är lådan ganska urplockad då jag fyller på den efter årstid, just för tillfället så är det mycket stora beten med tail samt gliders,några jiggar. Sen efter att det börjar bli varmare i vattnet så kommer dom mindre betena med i lådan.



Om du får ta ut det betet som är din absoluta favorit, vilket är det?
Samt motivera varför du valt just detta.


Solklart GrandeTail i olika färger.

För ca två år sedan så var jag på jakt efter ett bete som var stort och med rätt häng, fick av en slump se en GrandeTail och då visste jag att den bara vara så rätt för mitt fiske.
Själva fördelen med detta bete är att det har ett sånt skönt häng, samt att du kan få betet att glida ut i långa vida svängar. Sen att du kan få det att både sticka rätt upp och bryta vattenytan eller så sticker den med nosen neråt mot botten.
Ett bete som du kan fiska på alla årstider och du vet precis vart i vattnet det befinner sig är guld värt.

Sen att detta bete sållar bort dom allra minsta gör ju ingenting.




Har även fått in lite frågor från läsare på bloggen, dessa är från Stefan Åhlander.


Vad har du för rutiner på dina fisketurer? Börjar du på grundpartier och jobbar dig utåt.
Vad söker du för typ av botten när du jagar storgädda?


Fiskar jag i mina hemmavatten så brukar jag försöka att få båten att drifta längs med en brant, då kan jag både fiska av grundpartiet och även djupbranten på samma gång.
Försöker att vara på helspänn och titta om det finns efterföljare eller vid minsta känning så ankrar jag upp med en gång och fiskar av stället noggrant.
Försöker att fiska av den heta platsen från olika vinklar.
Bottentypen jag söker skall vara av karaktären med oregelbunden botten helst med lite gräs och närhet till ett grundare område.

Skulle jag komma till för mig ett okänt vatten så skulle jag börja att trolla och titta på ekolodet hur bottenstrukturen ser ut.
Även där så söker jag efter en botten med djuphålor samt närhet till ett grundområde.
Ser jag en vik som ser inbjudande ut så blir det ankring ganska långt ut och fiska sig in mot grundare vatten. Sen även där så blir det ankringar från olika håll så att man fiskar av viken från både väster och höger.



Vad avgör vad du fiskar med för färg på betet?
Föredrar du imitationer på fiskar eller mer ”konstgjorda” färger?


Vissa fiskare menar att man ska försöka att harmonisera betet med vattnet och fiskar bara med beten som liknar fiskens naturliga byte.
Jag tror att det inte har sån stor betydelse, men är man två i båten så är det klart värt att fiska på ett skrikigt bete samt ett naturtroget bete.

Om jag är själv i båten så brukar jag att börja med ett skrikigt bete för att övergå till mer naturtrogna färger. Det enda jag kan säga till hundra är att betet måste vara i vattnet för att få fisk.



Rassel i betet eller ej?

Här svarar jag både ja och nej.
Hur många mörtar har en rasselkula i sig?
Jag kan inte avgöra vilket som är bäst men någostans så känns det att en rasselkula lockar till sig kanske mer fisk men mindre.




Hur ser en fisketur ut för dig? Mycket fisk eller färre fast betydligt större?

Har jag folk på besök så vill jag ha mycket fisk.
Är jag själv i båten så vill jag bara ha stort.



Tailjerkar vs vanliga jerks utan tail, vilket föredrar du? Samt varför?

Lätt Tail! Då jag tror det sållar bort mindre fisk samt att om jag har en efterföljare så kan du hänga betet och då gör tailen jobbet.
Tailen blir aldrig helt still och det kan vara det lilla som gör det.
Med ett vanligt bete så kan du inte få det lilla extra som en tail gör.



Är priserna för höga för hemmasnida beten eller är det värt pengarna?
Med detta menar jag jämfört med ett plastbete,
som med lite osis ser totalt trasigt ut efter bara en dags fiske.

Nu vet jag hur mycket jobb det läggs ner på varje bete och skulle man slå ut timpriset så skulle man inte ha råd att köpa det.
Smärtgränsen för min egen del ligger på ca 300kr, men köper hellre ett bete som någon har lagt ner hela sin själ i och som fiskar bra.



Nu tackar jag dig Tero för att du tog dig tid att besvara dessa frågor.
Som tack för att du ställde upp på detta,
belönas du med valfritt bete ur mitt sortiment i en färg du själv väljer.

lördag 17 april 2010

Hur man bygger ett jerkbait!

Tänkte genom denna artikel guida er genom de olika stegen som krävs för att få till ett jerkbait. Detta är sättet jag jobbar på. Har under min tid som betesbyggare sugit åt mig så mycket information som möjligt. Detta genom andra tillverkare och forum världen över.
Hur vida jag gör rätt eller fel, det ligger i betraktarens ögon.

I Denna artikel kommer mest krut läggas på träarbetet och lackning. Visa en del målning och komma med lite tips. Men just själva målningen tycker jag är så pass personlig, så där bör man hitta sin egen nisch.
Om man ser lite historiskt på byggande av jerkbait, så har det varit begränsat till få men väldigt duktiga byggare i Sverige. Då jerkbait har blivit så pass stort som det är i Sverige tror jag många vill prova på att bygga själv. Har man tid, ork och lust går det att finna information på diverse forum. Här har jag försökt samla det viktigaste i en artikel.
Kostnaden då man köper ett handgjort jerkbait är ganska mycket, allt från 250:- och uppåt. Detta är inte så konstigt, då det ligger mycket tid och arbete bakom varje bete. Jag kan personligen inte säga till just Dig varför du ska fiska med ett handgjort istället för ett massproducerat Kinabete. För min del känns det bara så rätt att fiska med handgjort. Bara känsla att veta att man har något genuint i andra änden av linan ger mig ett välmående.
Nu för tiden finns lack, öglor, ögon etc att tillgå på svenska marknaden. Man behöver inte vända sig mot USA, där jerkbait har funnits med i gott och väl över 50 år. Det behöver bli så dyrt att tillverka sina egna beten, då det är relativt billigt att köpa in materialet. Kostnaden ligger i tiden man lägger ner på varje enskilt bete.



Jag heter Johan Björk och håller till i södra delen av Vänern. Jag började bygga beten för c a ett och ett halvt år sedan. Innan jag själv började bygga hade jag samlat på mig ganska många handgjorda beten. Då jag är överenergisk och hela tiden behöver greja med något föll det sig ganska naturligt att börja greja egna beten. Nu kunde jag ju bygga ett bete exakt som ville ha de. Det är väl en stor morot för mitt byggande. Dels att utveckla beten där jag får gången som jag vill ha. Att hela tiden tänja gränserna och testa nya saker. Jag har många projekt pågående samtidigt, några blir bra, några kan man förbättra och några får helt enkelt gå i soptunnan. Det viktigaste för mig är att jag hela tiden känner att det är roligt att bygga, måla och lacka beten. Jag personligen presterar bäst när jag är glad och lycklig.
Med denna guide hoppas jag kunna hjälpa och besvara frågorna ni har. Så att ni själva ska kunna testa att bygga era egna alster. Tänk positivt, testa er fram och jag lovar att ni kommer bli nöjda med ert resultat!


Här går jag igenom hur man göra själva bearbetningen för att få fram en färdig bit.


Ni kommer att få följa min modell BUNNY. Jag har sedan tidigare gjort en mall med en form som jag tycker fungerar bra. Dels i vattnet samt estetiskt tilltalande. Just denna modell har jag valt att tillverka i 21 mm tjock EK. Alla mina jerkbaits tillverkas i EK, antingen 18 mm, eller 21 mm tjocklek.
Tar helt sonika och målar ut så många beten som jag tänkt tillverka.






Därefter är det dags att gå över till bandsågning. Jag personligen har en bandsåg från JULA. Inte direkt någon jag kan rekommendera, då det krävdes en del modifikation på just min såg för att den inte skulle tugga av banden. Har ni en bra såg som sågar rakt, då ska ni köra så nära den målade linjen ni bara kan. Detta för att slippa massa onödigt sliparbete i nästa moment.




Nästa moment sker i en bandslip. Här har jag personligen valt en vanligt handslip som jag monterat i ett slipbord. Dels för att spara plats, då min verkstad inte är stor. Samt att jag använder bandslipen till mer än bara betesbyggnad. Efter bandsågning kör jag med ett s.k 60 papper. Detta är lite mer grovkornigt och tar bort ganska mkt material. Nu slipas konturerna på betet rätt.
Avslutar allt med att rigga upp ett 100 papper och slipar lätt på konturen, för att det ska bli jämt och fint inför nästa steg…




Nästa steg består av fräsning. Här vill jag direkt passa på att varna er. Fräsen är inte att leka med. Det är ett roterande verktyg som gör c.a 30.000 varv/min. Får man in fingret där, då slutar det ALDRIG lyckligt. Ett tips är att man använder sig utav en s.k fräsjigg. Det är ett verktyg som man fäster betet i medan man fräser. Jag använder mig här utav en radie 9.5 fräs. Dessa finns i de flesta välsorterade byggföretag.







Efter fräsning så brukar jag gå över med 100 papper än en gång. Detta för att ta bort eventuella skarvar som kom till efter fräsningen.




En kortare sammanfattning av själva träbearbetningsbiten.

Jag börjar med min mall och märker upp på ”plankan” Värt att tänka på i detta moment är att lägga längs fibrerna på plankan. Detta för att underlätta vid fräsning. Då man fräser längst med ådringen. Skulle man lägga åt andra hållet kommer med största sannolikhet slå ur massa flisor ur betet.

Jag använder mig utav en klen bandsåg. Skulle nog nästa kalla den figursåg. Men efter att man lärt sig att använda den ordentligt tycker jag den fyller mina krav på ett vettigt sätt. Detta då det går alldeles utmärkt att följa kurvorna i betet. Här rekommenderar jag att såga så tight på mallen som bara går.
Här har jag valt att köra med en bandslip monterat i ett slipbord. Detta är för mig ett smidigt sätt, då det ej tar någon plats i min lilla verkstad. Enda nackdelen är att man förbrukar en hel del papper. De flesta produkter jag använder mig av i min tillverkning finns att köpa på JULA. De har ganska låga priser, men kvalitén tenderar att vara lite sämre. Men som man säger snålhet bedrar vishet. Dock är det ganska kostsamt att köpa på sig en gedigen och bra maskinpark. Då anser jag att dessa lite billigare produkter uppfyller mina krav och väljer att använda dessa.
Fräsningen är som jag ovan säger inget att leka med. Gör man misstag här kan priset bli att man blir av med en lem. Jag vet många som valt att tillverka ett verktyg, en s.k fräsjigg. I den monterar man betet under själva fräsningen. Jag kör använder mig tyvärr inte av något sådant. Utan försöker att fokusera max på det jag gör, samt är mycket försiktigt. Kan varmt rekommendera att man använder en montagehandske som är gummiklädd för bästa fäste i ekbiten.
Fräsningen görs med hjälp av en överhandsfräs som jag valt att montera i ett fräsbord. Fördelen med att ha den i ett fräsbord är att jag kan höja och sänka själva maskinen. Perfekt när jag tillverkar i både 18- och 21 mm tjocklek. Jag använder samma fräshuvud till dessa två träslag, radie 9.5 mm. Även här har jag valt en JULA överhandsfräs. Fräsbordet var något jag hittade på Ö&B.
När jag fräser mina beten börjar en bit in på betet. Alltså inte i kanten. Där kan fräsen hugga i biten och olycka kan uppstå. Bättre att göra det säkert, för att sen slipa ner de delar på betet man ej fräst.
Här slipar jag i ordning betet inför resten av processen. Tar bort det som jag ”missade” med fräsen, eventuella skarvar. Detta gör jag med ett finare papper, 100 eller ännu finare. Här vill vi ha så fin yta på biten som möjligt.



Nu till själva viktningen.

När jag viktar ett bete börjar jag med att väga av mittpunkten på betet. Jag lägger upp betet på en sexkantsnyckel, sen försöker jag hitta där betet inte väger över åt något håll.
Markera upp mittpunkten på betet. När detta är gjort börjar jag mäta ut lite hur långt fram och bak jag vill sätta blyvikter. Ju längre och bak vikterna hamnar desto större är chansen att ditt bete får ett bättre glid.



Jag använder mig utav mittpunkten till viss del. I BUNNY’s fall har jag valt att sätta bakre vikten längre bak i centimeter sett från centrum mot vad jag gjort med den främre. Då jag tillverkar mycket i ek tycker jag inte blyets placering spelar så stor roll. Sunt förnuft är vad som gäller. Ett bly i fram och ett i bak. Detta är det jag tycker är bland det roligaste med att bygga beten. Att man testar sig fram vart blyet ska sitta. Jag borrar upp med ett 10 mm borr. Då jag redan innan gjutit egna blystavar på just den diametern. Har man inte möjlighet att gjuta egna stavar, går det bra att köpa kulbly. Mängden bly som ska in i hålen kommer jag gå igenom lite längre fram i artikeln. Var inte rädda för att testa att borra ett ganska djupt hål och sätta blyet nära ryggen och fylla med mycket spackel. Här finns möjlighet att experimentera. Detta är saker som kan påverka gången positivt.
Små högre beten tenderar att ge lite snabbare side-to-side gång med mycket vift på magen. Längre beten brukar ge en mer glidande side-to-side gång. Här ska man absolut inte vara rädd för att experimentera med olika placeringar på blyet.
Man lär sig inget såvida man inte provat!

Samtidigt som jag borrar ur för vikter har jag även märkt ut vart jag kommer sätta öglorna. Nosögla och öglan i bak är ju ganska naturligt att man väljer att sätta där de sitter ;)
Buköglan sätter man efter smak. Vart man tycker det passar bäst. Jag väljer i detta fall en borr på 2 mm när jag borrar för öglorna.






Här har vi betet färdigborrat och jag har lagt fram de saker som behövs. Jag har klippt av bly från mina stavar. Verktygen som syns på bilden använder jag när jag drar i öglorna. Överkurs om man bara ska göra några få beten. Men ganska behagligt när man har 48 beten som ska få öglor i sig.






Efter montering av bly och öglor väljer jag de ringarna och de krokarna jag vill använda på betet. Dessa saker ingår i själva viktningen. Då krokarna och ringar bidrar med viss tyngd.






Nu till det roliga! Jag testar ALLA mina beten i en hink med vatten. Detta för att försäkra mig om att de blir som jag vill. Då trä är ett levande material kan vikten variera ganska mycket mellan bete till bete. Nu bestämmer man om man vill ha flytande, svävande eller sjunkande bete. Genom att se hur betet sjunker i hinken får man en ganska bra vink om hur det kommer göra i vattnet. Man kan få klippa bort lite bly ur varje hål, eller så tillsätter man fler bitar med bly. Tänk på att tafsens vikt tillkommer i fram. Låt därför betet sväva/sjunka lite med rumpan först.


Tänk på att lite vikt tillkommer alltid genom lackningen. Hur mycket får man skaffa sig en känsla för. Det beror på hur många lager man använder med lack senare i processen. Men man får en ganska bra vink om betet. Genom att testa sig fram här och få erfarenheten så vet man till nästa gång.
Skruva ur öglorna ur betet, låt sedan betet ligga och torka i minst 24 timmar. Varför man tar ur öglorna är för att biten inte ska spricka.





Nu är det dags att få i blyet ordentligt i hålet. Här använder jag mig av en dorn (i detta fall en bult jag hittat hemma ;). Slå i lagom hårt. De ska fixeras i hålet, samt inte sticka upp. Går inte detta borra ur betet lite till.








När man väl slagit i blyet är det dags för lite spackel. Jag har valt att använda mig av PP100. Står på förpackningen hur man ska blanda för bästa resultat. Skulle du under processen fått något märke eller eventuellt en flis gått ur betet, då är det läge att reparera det nu.






När spacklet härdat. Detta tar c.a 10 minuter. Då slipar man bort resterna.
Den grova slipningen brukar jag göra i bandslipen. Sen tar jag ett 120 papper och slipar över hela betet med. Slipa betet lent, detta underlättar längre fram i processen.
Efter slipning limmar jag i öglorna, detta görs med epoxy eller araldite.
När detta är gjort är betet redo för nästa steg, LACKNING!




Lackning och vad som behövs till.
Först tänkte jag börja med att beskriva torkhjulet lite snabbt.
Varför man använder sig av ett roterande hjul när man lackar beten. Detta beror enbart på att lacken man lägger på tar en stund att härda. Man lägger på så pass tjocka lager, så skulle man inte rotera under torktiden skulle allt rinna till ”lägsta” punkten på det torkande betet.





Så här ser mitt torkhjul ut. För att motorn inte ska behöva jobba allt för hårt, har jag valt att låta betena utgå från en centrerad 40x40 furubalk. I var ände på balken har jag borrat och använt araldite där jag fäst en gängad axel på 10 mm. Axeln sitter monterat på motorn (bild och mer text kommer på bilden under). I varje vertikal balk har jag försänkt ner kullager för att axeln ska gå så friktionsfritt som möjligt.




I änden av den gängade axeln har jag satt två M10 muttrar som jag ”motdragit”. Däröver har jag monterat en slang som fungerar som hämmare. I fall hjulet skulle dra ojämt så sitter slangen och flexar. Motorn jag använder är en discokulmotor. Denna finns att köpa på teknikmagasinet. Mitt hjul har för närvarande 48 platser, fördelat på två axlar. Jag har delat av hjulet med en vertikal balk (kullagrad) för att fördela vikten. Detta hjul har fungerat för mig utan problem i över ett år. Bra är dock att ha en reserv motorn liggandes hemma. Det kan ju faktiskt ske olyckor.





Jag har byggt upp mina beteshållare med hjälp av PVC-stavar. I axeln har jag därför satt skarvmuffar i tillhörande storlek.







Så här se min hållare ut. Jag har använt mig av rundstav från furu som jag svarvat ner för att de ska passa i pvc-staven. Därefter har jag borrat och limmat skruven underifrån. Avslutat det hela med att montera allt på röret tillsammans med araldite. Lätt smidigt och enkelt!







Här ser ni tanken bakom PVC-röret och skarvmuffen. Jag har kapat en skarvmuff på mitten, borrat hål och limmat i axeln. En skarvmuff har som uppgift att skarva mellan två pvc rör. I Detta fall behöver vi bara en ände. Därför har jag sågat isär dem. För att tighta till det ordentligt så de inte ramlar ur hjulet, har jag satt tejp längst ner på pvc-röret.


Detta var lite kort om själva torkhjulet. Jag svarar gärna på frågor om ni vill veta mera.
Detta hjul tycker jag passar mig bra. Då jag snabbt och lätt kan ta ur och sätta i betena medan hjulet fortfarande snurrar.




När man lägger första lagret med lack kan det vara bra att blanda ut den med t-röd eller (i mitt fall, enbart för det luktar som Fehrnet Branca) tenol. Många gör så att de marinerar betet i linolja och terpentin. Detta fungera också bra. Jag använder C&W lure-epoxy. Har testat de flesta, (envirotex, chrystal sheen och aristocrat) principen är densamma med alla lacker. Denna dock innehåller ingen nonylfenol (hälsovådligt). När jag blandar första lagret mäter jag upp tre lika delar med BAS, HÄRDARE och TENOL. Detta ska sen blandas ihop till en klar lösning.



När man lägger på lacken gör man det lättast med en pensel. Pensla på ett lager som inte rinner. Men det ska vara ”rikligt” med lack. Första lagret med TENOL blir ganska löst. Tenolen hjälper lacken att tränga in bättre och impregnera betet. Låt gå i torkhjul i minst 12 timmar.
Därefter lägger man lager nummer 2. Detta ska bara blandas BAS och HÄRDARE. Så som det står på epoxylackens förpackning. Här är det bra om man gjort ett bra underarbete. Då lägger sig lacken och täcker hela betet och mindre efterarbete krävs.



När sen andra lagret har gått sina minst 12 timmar i hjulet, får betet stå och härda 48-72 timmar. Därefter tar jag ett fint vattensandpapper 400-600 och slipar bort ojämnheter på lacken. Detta för att slutresultatet ska bli bästa möjliga.


Målningen!
Jag kommer här bara visa några bilder och ta ganska lite om målningen. Jag tycker målningen är högst personlig. Hitta Din egen stil. Gör Dina egna schabloner. Det är hur roligt som helst att bli inspirerad av att titta på andra och sen göra något eget utav de. Sätta sin egen nisch och stämpel på det.




Jag har valt att jobba med en airbrush spruta som heter IWATA HP-CS. Detta är en kalas allround spruta. Jag gör allt från grundmålning till små detaljer med den sprutan. Börja alltid med att grundmåla betet. Jag själv med en vit färg från Createx. Jag använder uteslutande createx färger när jag målar mina beten. Den färgen är vattenbaserad så man slipper ta skada av att jobba med den.





Createx finns i hur många färger som helst. Dessvärre måste man vända blicken utanför svenska gränsen för att få ett bra och betydligt billigare sortiment. I Sverige är Mattonbutiken generalagent. Tyvärr har de bara vanliga createxserien (senast jag tittade). Jag personligen kör uteslutande på Createx Autoair serien. Var inte rädd för att testa pearl eller metallic serierna. De ger ett helt otroligt lyft på betena.





Här illustrerar jag hur man kan fästa nät för att få fjällmönster över betet.







Vill man göra fenor är det ganska enkelt att göra lättare schabloner till detta. Samma gäller gälbågar.
Det är bara din fantasi som sätter stopp!








Avslutningsvis sätter man de ögonen man tycker passar in på sitt bete.
Det finns en hel uppsjö av olika ögon att välja på.



Sista lacken!
När man känner att man är nöjd med sitt bete, då är det dags för de sista lagren med lack.
Beroende på vilken lack man använder så mellan två till fyra lager. Sen givetvis beror det mycket på dig, vill du ha tjockare bete med mer lyster? Då är det bara lacka på ;)




Här blandar man återigen som det står på lackpaketet. Vänta minst 8 timmar mellan de olika lagren.

När du sen lackat klart betet. Låt det stå i minst 72 timmar för bästa härdning!







När betet härdat är det dags att montera skruvöglan där man använt hållaren. Jag väljer där att sätta en s.k cupwash. Detta dels för det blir snyggt, sen är det perfekt att fylla med epoxy- eller aralditelim undertill när man fäster öglan. Rensa även ut främre och bakre skruvöglor. Detta görs lämpligast med borr eller en liten dremmer. Kniven är bra att jämna till med sen.



Nu hoppas jag verkligen att denna lilla guide kan vare Er behjälpliga när ni ska prova på att göra ert egna jerkbait.
Alla delar som behövs för att tillverka finns att köpa på http://www.lundgrensfiske.com
Det enda de inte tillhanda håller är airbrush och färg till den.


Titta gärna in på min privata hemsida: http://www.birkan.se
Ser fram emot att få mail där ni kanske delar med er av alster ni byggt tack vare denna guide.
Svarar gärna på frågor om ni har gällande betesbyggnad.


Med vänliga hälsningar Johan ”birkan” Björk